Hallo Katja, je bent pas 21 jaar en al topscorer geweest van de Eredivisie. Hoeveel jaar speel je al in deze divisie en waar speelde je daarvoor?

Dit is mijn derde seizoen in de Eredivisie. Ik heb 2 seizoenen bij Telstar vrouwen gespeeld en speel nu voor VV Alkmaar (voorheen Telstar). Voordat ik bij Telstar vrouwen kwam, voetbalde ik bij Fortuna Wormerveer in het eerste dames elftal. Hiermee speelde ik in de Topklasse, wat één niveau onder de eredivisie is.

Het vrouwenvoetbal heeft natuurlijk een enorme boost gekregen van het afgelopen EK succes. Merk jij daar ook wat van?

Het succes van het Nederlands Elftal heeft het vrouwenvoetbal inderdaad mooi op de kaart gezet. Ik merk in mijn omgeving dat mensen meer open staan voor het vrouwenvoetbal en erg geïnteresseerd zijn in mijn prestaties. Je merkt wel dat het vrouwenvoetbal steeds groter wordt. Maar het effect van het EK succes heeft denk ik nog wel meer tijd nodig om echt zichtbaar te worden.

In Nederland kun je als voetbalster nog niet leven van de sport. Wat doe je naast het voetbal?

Naast voetbal studeer ik aan de ALO Amsterdam. Dat is een opleiding om docent lichamelijke opvoeding te worden. Ik zit in mijn derde jaar en moet hierna nog één jaar. Het derde jaar staat vooral in het teken van het lesgeven en dus loop ik twee keer per week stage op een middelbare school. Hier geef ik dus de gymlessen. Ik vind het heel leuk om naast voetbal ook met andere sporten bezig te zijn. En daarnaast vind ik het leuk om anderen beter te leren bewegen. Op de ALO leer ik dit te combineren!

Je bent aanvoerster van het team dit seizoen en je bent met 7 doelpunten op je naam gedeeld topscorer van de Eredivisie, hoe vind je het tot nu toe gaan? Wat zijn jullie sterke punten en waar moet het beter?

Als je naar de ranglijst kijkt, zie je dat we op de derde plek staan. Ik denk dat niemand dat vooraf had verwacht. We hebben aantal goede wedstrijden gespeeld en staan daarom terecht op de derde plek. We hebben een hoop kwaliteit in de groep en in het begin was het zoeken hoe we die het beste konden benutten. We beginnen nu langzaam steeds meer onze draai daarin te vinden en dat zie je ook terug in de wedstrijden. Ik denk dat we de afgelopen wedstrijd tegen ADO hebben laten zien dat we een voetballende ploeg hebben die graag wil opbouwen. Daar ligt ons kwaliteit en dat komt er dan goed uit in zo’n wedstrijd. De tweede helft verzwakken we hier dan in en dat is misschien wel onze grootste valkuil. Gelukkig win je die wedstrijd dan op werklust. Maar we hebben ook al onnodige punten weggeven dit seizoen dus daar ligt wel een verbeterpunt. Dat we ons spel 90 minuten geconcentreerd vol kunnen houden.

Dit seizoen hebben jullie de overstap gemaakt van Telstar/Velzen naar VV Alkmaar, is er veel veranderd?

Ja en nee. Eigenlijk niet omdat wij vorig seizoen ook al in Alkmaar trainden dus de omgeving is niet nieuw. Daarnaast is de trainer, Gideon Dijks, mee verhuisd en hetzelfde geldt eigenlijk ook voor de overige stafleden. Aan de andere kant heeft de club wel een nieuwe naam en een nieuwe tenue gekregen. Daarnaast spelen we nu ook de thuiswedstrijden in Alkmaar en voelt het daarom op geen enkele manier meer aan als Telstar.

Hoe heb je deze stap persoonlijk ervaren? Zo’n nieuwe naam bijvoorbeeld, voelt het als opnieuw beginnen?

In het begin is het wel even wennen geweest. Telstar vrouwen was best wel een bekende naam binnen het vrouwenvoetbal en toen ik hoorde dat Telstar vrouwen door zou gaan als VV Alkmaar wist ik niet zo goed wat ik ervan moest verwachten. In eerste instantie was ik wat terughoudend omdat je Telstar nou eenmaal gewend was. Als ik nu terugkijk, is het alleen maar een goede stap geweest voor de club. We hebben nu onze eigen plek waar alle teams bij elkaar zitten. Het heeft voor mij ook niet gevoeld als opnieuw beginnen omdat de organisatie van Telstar vrouwen gewoon mee is verhuisd naar Alkmaar.

Er zijn veel nieuwe speelsters gekomen in het team. Wat zijn je verwachtingen van VV Alkmaar?

We hebben een redelijk jong team. Er zijn een hoop talenten bij gekomen die erg veel voetballende kwaliteiten hebben. Een hoop van hen maken nu voor het eerst minuten in de eredivisie. Die meiden hebben veel potentie en als zij stappen blijven maken, kunnen zij uitgroeien tot bepalende speelsters. Aan de andere kant zorgt de jeugdigheid van het team er ook voor dat we wisselvallig kunnen zijn in de wedstrijden. Hier moeten wij proberen constant in te worden. Ik verwacht wel dat wij gewoon bij de bovenste 5 gaan eindigen om daarna de strijd aan te gaan in de A-poule.

Jullie eerste echte thuiswedstrijd tegen ADO Den Haag werd een feestje met een 4-3 overwinning. Wat voor een wedstrijd gaat het vrijdag tegen sc Heerenveen worden?

Ik denk dat de wedstrijd tegen sc Heerenveen vergelijkbaar wordt als de wedstrijd tegen ADO. Sc Heerenveen is ook een ploeg die graag wil voetballen dus dat zijn leuke wedstrijden. Ik verwacht dat het een open wedstrijd gaat worden waarin beide teams veel aan de bal zullen zijn. Als wij zo spelen als tegen ADO Den Haag ben ik ervan overtuigd dat wij de 3 punten in Alkmaar houden!