Hoi Corina, je bent vanaf dit seizoen technisch manager van VV Alkmaar. Naast coach van het 1e elftal sta je nu ook aan het hoofd van de gehele opleiding van de club, een prachtige uitdaging! We beginnen met je “eigen” team de Selectie die nu haar eerste wedstrijd thuis tegen Ajax heeft gespeeld en afgelopen weekend uit bij Excelsior 3-3 gelijk speelde. Het team is ontzettend jong, veel speelsters zijn vanuit de Beloften overgekomen. Is het al één team en zijn alle posities naar tevredenheid ingevuld?

Ik denk dat we heel goed op weg zijn om ECHT een team te worden. Dat houdt meer in dan alleen alles voor elkaar willen doen in het veld. Dat houdt voor mij ook in dat je elkaars krachten en zwakheden kent. Dat je weet hoe we iemand in en naast het veld kunnen helpen om sterker te worden maar ook de sterkste formatie te zijn als elftal. Dus elke situatie waar we als team in komen en voor welke uitdaging we daarmee komen te staan zullen we opnieuw moeten kijken hoe we dit zo kunnen oplossen dat we in onze kracht komen te staan.

Hoe vond je de wedstrijd tegen Ajax? En was er veel verschil in het vertoonde spel tegen Excelsior-Barendrecht?

Ik vond ons in de wedstrijd tegen Ajax goed spelen, de bal hielden we goed in de ploeg en we moeten daarin onze kansen wel gaan afmaken om die wedstrijd naar onze hand te draaien. Tegen Excelsior waren we de eerste helft niet goed, dat had met name te maken dat we ons uit eigen formatie lieten trekken en daardoor ons spel niet goed tot zijn recht kon komen.

We moeten in de wedstrijden nog meer op elkaar vertrouwen dat we daadwerkelijk ook daar komen te staan waar we met elkaar hebben afgesproken. Als dit het geval is komen we veel in de ruimte waar we willen voetballen. Dit zag je tegen Ajax er goed uitkomen, we speelden de bal in korte ruimtes naar elkaar en waren constant in beweging om de bal weer op te eisen en te kunnen verplaatsen. Tegen Excelsior waren die afstanden te groot en de onderlinge samenwerking was niet nauwkeurig genoeg. De 2e helft pakten we dit beter op en kwamen we goed terug van een 2-0 achterstand naar 2-3 voorsprong. Hierin moeten we dan alleen nog volwassener zijn en de overwinning naar binnenslepen. Voor ons een leermoment en een trainingsmoment, wat te doen bij een voorsprong en nog maar een paar minuten te spelen. We vergaten gewoon te blijven voetballen en het was meer de bal maar wegschieten in plaats van in balbezit blijven.

Naast de competitie en beker is er nog een nieuwe cup aan het programma toegevoegd. Wat houdt dat in? Wat zijn je verwachtingen voor VV Alkmaar dit seizoen?

Eerlijk gezegd heb ik nog niet een duidelijk beeld wat dit precies inhoudt en hoe dit in zijn werk zal gaan. Zoals ik het nu begrijp houdt het in de dat we in een afvalsituatie (uit- en thuis wedstrijd) strijden om een finaleplek. Voor mij is het zo dat ik bij iedere prijs die we kunnen pakken dit seizoen zo lang mogelijk mee wil blijven doen. Dus bij de Beker en de Eredivisie cup wil ik de cup winnen. Voor de competitie is de doelstelling om bij de eerste 4 plekken te komen en op die manier mee te doen in de finale poule.
Ik denk dat als wij ons spel nog beter weten toe te passen en de puntjes op de i krijgen dat we zeker ook onze doelstellingen kunnen verwezenlijken.

Je assistent is Dennis van de Ing, waarin vullen jullie elkaar aan?

Ik kan natuurlijk alleen voor mezelf spreken, maar Dennis vult mij zeker aan. Dennis is een trainer met een enorme hoeveelheid ervaring en hij kan heel veel situaties in het veld goed lezen en vertalen naar tactische momenten voor de meiden. Ik ben super blij met hem en denk dat het voor de meiden absolute winst is hoe hij zijn rol invult. Ik ben overigens met de gehele staf blij!

Als ik iets geleerd heb in mijn afgelopen Cursus Uefa A is het dat je met name moet zorgen dat je staf een team om je heen is die je op verschillende vlakken versterkt in kwaliteiten die je zelf niet allemaal bezit.

Met de aanvulling van Steven (fysio) hebben we iemand in huis weten te halen die al jarenlang actief is als fysiotherapeut maar dat ook al jaren doet op topsport niveau en weet wat erbij komt kijken. Met de aanvulling van Martijn (krachttrainer) hebben de meiden elke dag de mogelijkheid om op krachtniveau te groeien in een omgeving die ook inspireert, dit is een enorme stap vooruit voor de club waar ik heel blij mee ben.

Daarnaast is de staf uitgebreid met Lysanne (voedingsspecialist) en Martin (performance coach) waarmee we naast het werken aan een optimaal spelsysteem de meiden ook mentaal en fysiek zo sterk mogelijk willen houden en kunnen monitoren. Lysan is er elke maand om de meiden te wegen en te meten en daarbij te kijken hoe zij voeding het beste kunnen aanpassen om er in het veld meer winst uit te halen. Martin is voor de mentale trainingen. Met het aanbieden van teambuildingsactiviteiten komen we in situaties waar we heel goed kunnen monitoren hoe we het sterkst zijn als team en waarin we leren om elkaars zwakheden te accepteren en te kunnen ondervangen als team.

Dan is alleen Bob (keeperstrainer) overgebleven vanuit de vorige jaren. Bob is een hele enthousiaste man die de meiden constant weet te prikkelen met zijn trainingen . Bob is heel begaan met de meiden en steekt er veel tijd in om ze individueel ook allemaal te laten groeien.

Kortom, om op je vraag terug te komen is Dennis een aanvulling op mij, Ja zeker, maar dan zou ik de rest van de staf te kort doen omdat ik ook hierin vind dat we een sterk team moeten vormen die elkaar scherp houdt en laat groeien.

Je hebt je trainersopleiding afgerond. Wat is het belangrijkste wat je meeneemt naar je trainingen? 

Naast datgene wat ik hierboven heb gemeld is het voor mezelf zo dat je de meiden constant in wedstrijd-echte situaties moet kunnen uitdagen en iets moet willen leren. Dus een pass en trapvorm moet ook terugkomen in een wedstrijdsituatie en met wedstrijdinhoud. Ik heb voornamelijk veel geleerd in hoe je tactisch beter naar wedstrijden moet kijken, hoe je je spelsysteem bewaakt en daar aanpassingen in doet wat weer kansen biedt in de wedstrijden. Dit probeer ik toe te passen en hoop de meiden elke dag daarmee een nieuwe uitdaging te geven in de training.

De Beloften hebben een nieuw trainer Cameron Casty, Rik Stiegelis blijft O17 trainen en selectiespeelster Chelsea Kenton samen met assistent Chantal Schouwstra trainen het jongste team. Wie traint de academiemeiden?

Hierin zal wel een wijziging zijn want vanaf vandaag wordt de nieuwe trainer van de Beloften toegevoegd en weet ik niet of Cameron zal aanblijven bij de club. De KNVB heeft zijn licentie afgewezen omdat het een Amerikaanse is en we dus op zoek moesten naar een nieuwe trainer. Dit wordt Mats Blokdijk die donderdag zijn eerste training zal geven.

Voor de trainingen van de academiemeiden hebben we Amy Visser (vorig jaar onder 15) en Ans Roest als vaste trainsters. Daarnaast zal ik maar ook Eszra, de stagiaire, zich bezighouden met de trainingen voor deze groepen en zal er vanuit de KNVB-opleiding trainingen gegeven worden aan deze groep meiden.

Voor de zomer heb je een presentatie gegeven over de opzet van de opleiding. Je sprak bijvoorbeeld over spelprincipes en een persoonlijk portfolio, hoe werkt dat? Geldt dat voor de hele opleiding, ook de academie?

Dit houdt in dat we eigenlijk vanaf de academie tot en met het 1e elftal met dezelfde principes willen trainen en spelen. Spelprincipes zijn tactische richtlijnen die structuur bieden binnen de teamfuncties (aanvallen, verdedigen en omschakelen). De reden dat we hiervoor gekozen hebben is dat het doorschuiven van speelsters op basis van kwaliteit daarmee makkelijker gaat. Hiervoor waren er per team eigen afspraken en eigen systemen. Hier is niks mis mee maar als je dan doorschuift is het voor die speelsters lastiger om mee te doen. Door dit allemaal gelijk te maken blijven de gevraagde acties in elke systeem hetzelfde. Of je nu met 1-4-4-2 of 1-4-3-3 speelt, de tactische richtlijnen welke we willen zien blijven identiek. Dit geeft ook meer ruimte aan de speelsters zelf. We geven bijvoorbeeld aan dat we altijd met een schuine pass willen spelen, naar wie die pass is etc. is daarin voor de speelsters zelf te kiezen.

We bieden deze principes bij elke lichting aan, alleen hoe hoger de speelsters komen te spelen hoe meer we vragen van tactisch vermogen, tempo en creativiteit in het te vertonen spel.

Daarnaast zal er binnen de gehele opleiding veel meer aan 1 lijn gewerkt worden: Alle meiden werken met een eigen POP, een persoonlijk ontwikkelingsplan. De meiden gaan 3 à 4 keer in gesprek met hun trainster of trainer om te kijken hoe de ontwikkeling op individueel niveau is en waar ze zich de komende tijd het meest op kunnen focussen. Deze punten worden dan weer toegepast in trainingen en trainingsstof waar ze mee aan de slag kunnen gaan.

Met het toepassen van deze veranderingen hopen we een stap te kunnen maken waarin wij als opleiding elk jaar meer kunnen genieten van de talenten die doorstromen uit onze eigen opleiding. Afgelopen jaar hebben we 8 speelsters vanuit de Beloften door laten stromen, dit is niet iets wat elk jaar kan en zal gebeuren maar wel iets wat we heel graag willen nastreven. Het zou top zijn als straks het 1e elftal alleen nog maar bestaat uit meiden die vanuit onze eigen opleiding de kans krijgen om door te groeien naar Eredivisieniveau en hopelijk vanuit onze club door naar een grote club, nationale selectie of buitenlandse club.

Ook zijn binnen de club een loop-, kracht-, performancetrainer en een voedingsdeskundige aangesteld. Kun je hier wat meer over vertellen?

Zie mijn verhaal hierboven als antwoord op de vraag over Dennis.

Als laatste, komend weekend speelt de Selectie tegen Heerenveen. Wat verwacht je van deze wedstrijd?

Ik verwacht dat we het lastig gaan krijgen tegen Heerenveen. Heerenveen is een ploeg met veel kwaliteit in het elftal en eigenlijk het spel al 2 jaar speelt wat wij graag willen toepassen in onze selectie. Ze zijn bewegelijk en hebben veel wisselingen van kanten waarmee ze met hele snelle spitsen ook gevaarlijk zijn. Ik denk dat het een leuke uitdaging is om een goed plan te bedenken hoe we binnen onze eigen kwaliteiten dit het beste kunnen ontregelen.

Dank je wel Corina en heel veel succes dit seizoen!