Partner in beeld: Jong Holland

Jong Holland is in 1987 begonnen met veldvoetbal voor vrouwen. In het seizoen 1991-1992 kwam daar voor het eerst een meidenteam bij.

In het seizoen 1987-1988 werd één vrouwenteam ingeschreven. Dit was zo'n succes dat twee jaar later (seizoen 1989-1990) een tweede vrouwenteam werd ingeschreven. Doordat Dames 1 in dat voorgaande seizoen kampioen was geworden, kwamen zij niet samen in één poule (want toen waren er nog niet zoveel poules als nu!).

Voetbal won langzamerhand aan populariteit en dat zorgde ervoor dat in het seizoen 1991-1992 voor het eerst een meisjes team werd ingeschreven (met dank aan het schoolvoetbal, wat toen nog bij Jong Holland werd gespeeld!).

In die tijd waren er slechts drie leeftijdscategorieën: Dames, junioren en pupillen. Daardoor kwam het nog vaak voor dat er grote leeftijdsverschillen in de teams waren: bij de pupillen speelden meisjes van 6 jaar met meisjes van 12 jaar (gelukkig is er nu niet zo’n groot verschil meer!). Dit nieuwe meidenteam was een junioren zevental en zij moesten in het begin ontzettend wennen. Het duurde tot de winterstop, voor zij hun eerste punt binnenhaalde!

Sindsdien 1991 is het meiden- en vrouwenvoetbal niet meer weg te denken bij Jong Holland. In de loop van de jaren groeide deze afdeling ontzettend en zijn er jaarlijks gemiddeld acht meiden- en vrouwenteams actief bij Jong Holland.

Ook zijn er al jaren meisjes die voetballen in jongensteams, om ervoor te zorgen dat er voor deze speelsters ook voldoende uitdaging is, waardoor zij zich beter kunnen ontwikkelen.

Dit seizoen zijn er bij Jong Holland in totaal 46 teams actief. Van die teams is er één vrouwenteam en 6 meiden(jeugd)teams.

Aan het eind van het seizoen 2019-2020 bleek dat Jong Holland MO17-1 te weinig speelsters had om een team in te schrijven. Bij stadgenoot Alcmaria Victrix speelde ditzelfde probleem. Dit maakt ½ + ½ = 1 en resulteerde dit in een samengesteld team van speelsters van Alcmaria Victrix en Jong Holland: ST Jong Holland/Alcmaria Victrix MO19-2.

Of dit een eenmalige samenwerking is? Wij hopen van niet. Wij willen (als het weer mag) dit een keer te bespreken met de betrokken speelsters en staf van het team en de coördinatoren van het vrouwen- en meidenvoetbal van beide clubs.

Dit seizoen is voor iedereen, dus ook voor ons, een onwerkelijk seizoen. Net als het seizoen 2019-2020 werd het seizoen stilgelegd. Gelukkig voor de jeugd, kunnen zij nu wel nog sporten. En dat is op zaterdag te zien, op ons complex “Sportpark Alkmaarderhout”. Als je rond 10 uur komt, dan is het een drukte! Met allemaal blije kinderen die wél kunnen voetballen!

Wij hopen dat we weer snel échte wedstrijden kunnen spelen. Want je merkt dat de speelsters daaraan toe zijn! Wedstrijden die er om gaan, met goede wedstrijdspanning! En dan na afloop (voor de senioren) nog een afzakkertje in de kantine!